6 Mart 2010 Cumartesi

Dursun Karataş

Dursun Karataş (1953, Elazığ - 11 Ağustos 2008, Etten Leur) DHKP/C örgütünün kurucusu ve lideri.

Dursun Karataş, 25 Mart 1952’de Elazığ’ın Kürdemlik (Cevizdere) köyünde doğdu. Ailesi, bir Zaza ailesiydi. Devrimci düşünceye 1970 öncesinde sempati duymaya başladı.Gençlik yıllarında Dev-Genç örgütü ve Devrimci Yol hareketinde yer aldı. 1978'de Devrimci Yol'dan ayrılarak Devrimci Sol fraksiyonunu kurdu. Dursun Karataş 12 Eylül 1980'den önce bulunduğu yasadışı faaliyetler sebebiyle 30 Kasım 1980'de askeri mahkemece tutuklandı ve idam cezasına çarptırıldı. Daha sonra cezası müebbete çevrildi. Dokuz yıl sonra İstanbul Bayrampaşa cezaevinden kaçıp yurtdışına yerleşti. 1994 yılında örgütün adını DHKP/C olarak değiştirdi. Aynı yıl Fransa'da yakalanan Dursun Karataş 1995'te tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra kansere yakalanan Dursun Karataş tedavi gördüğü Hollanda'da 11 Ağustos 2008'de kanserden öldü. Gazi Mahallesi'nde kaldırılan cenazesine 15.000 kişi katıldı.

Dursun Karataş 37 kişinin ölüm emrini vermekle suçlanıyordu. Bunlara; eski başbakan Nihat Erim, MHP Gümrük Bakanı Gün Sazak, emekli generaller Kemal Kayacan ve Adnan Ersöz ile birlikte MİT Emekli Mit Müşteşar Yardımcısı Hiram Abas ve DGM savcısı Yaşar Günaydın gibi kişilerde dahildir.

DEV-SOL'un silahlı eylemleri:

27 Mayıs 1980-Gün Sazak(MHP Genel Başkan Yrd. ve eski Gümrük ve Tekel Bakanı)

17 Temmuz 1980-İsmail Nihat Erim(Eski başbakan,eski CHP Kocaeli milletvekili)

6 Şubat 1981-İstanbul Emniyet Müdür başyardımcısı Mahmut Dikler

Hiç yorum yok:

Kategoriler

"Türk milletinin karakteri yüksektir. Türk milleti çalışkandır. Türk milleti zekidir... Türk milleti milli birlik ve beraberlik içerisinde güçlükleri yenmesini bilmiştir… Türk milletinin tarihi bir niteliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir. Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha tanıyacaktır..."
Mustafa Kemal ATATÜRK